Een airco, hoe onvriendelijk is deze voor het milieu?

Veel mensen hebben een airco in huis. Vooral voor de zomermaanden wordt deze veel gebruikt. Het wordt gebruikt omdat het een gemakkelijke oplossing is voor koeling in je huis. Een airco gebruiken kost veel energie. Ben je bewust in welke mate dat is? Je zou kunnen besparen op energiekosten wanneer je een alternatief neemt voor je huis te koelen. Er zijn goedkope varianten die minder energie verbruiken dan een airco.

airvcsg

Een airco belast het milieu

Als je een airco hebt of er een wilt aanschaffen zal dat het milieu belasten maar ook je energieverbruik. De kosten van het elektriciteitsverbruik zul je merken op een jaarbasis. Een airco verbruikt gemiddeld tussen 160 tot 430 kWh op jaarbasis. Dat is afhankelijk van het type airco maar ook van het energielabel dat de airco heeft. Het elektriciteitsverbruik zal een negatief effect hebben op het klimaat.

Als een airco wordt gefabriceerd kost het ook natuurlijke grondstoffen zoals kunststoffen en metaal. In een airco zitten koelmiddelen die ook bijdragen aan het broeikaseffect. Een airco heeft geen positieve invloed op het milieu.

Welke airco belast het minst het milieu?

Als je toch overweegt om een airco aan te schaffen kun je het beste kiezen voor een splitsysteem. Een airco met splitsysteem heeft een gedeelte binnen en een gedeelte buiten. Een monoblocksysteem heeft dat niet. Het koelt effici├źnter dan een monoblocksysteem. Een splitsysteem is in de aanschaf duurder maar uiteindelijk wel goedkoper in het verbruik van energie. Je bespaart wel op de energiekosten per jaar.

Zorg dat je voor een airco kiest met een vermogen die past bij de kamer waar die komt te staan. De meeste fabrikanten van airco's raden een vermogen aan van 100 Watt per m2. Als je een lager vermogen neemt dan zal de airco langer moeten draaien om de kamer koel te krijgen. Je zult dan extra stroom moeten gebruiken wat weer slecht is voor je portemonnee. Let ook op het energielabel wanneer je een aanschaft.

Je huis koelen met een ventilator of een aircooler

Er zijn goedkopere varianten om je huis te koelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ventilator of aircooler. Een ventilator koelt eigenlijk niet maar verplaatst de lucht waardoor je sneller afkoelt. Een airco koelt beter en zuivert ook de lucht. Je verbruikt minder stroom dan met een airco. Je zult minder het milieu belasten en ook je portemonnee.